Liberalisme in de Arabische wereld? – Koert Debeuf

 

  • Donderdag 16 februari 2017

 

 

De Arabische Lente heeft geleid tot burgeroorlogen, nieuwe dictaturen en extremistische bewegingen zoals de Islamitische Staat. Dit versterkt het idee dat democratie en vrijheid geen toekomst hebben in die regio. Meer nog, velen zien een fundamentele onverenigbaarheid tussen liberalisme en islam.

Wat weinigen weten is dat dit ooit anders was. Sommige Arabische landen waren wel degelijk liberale democratieën. Wat, wanneer en waarom liep het fout? Bestaat liberalisme nog in die regio, heeft het nog een kans en wat mogen we ervan verwachten?

Koert Debeuf woonde 5 jaar in Caïro als vertegenwoordiger van ALDE en reisde intensief in Tunesië, Libië, Jordanië, Palestina, Libanon, Syrië, Iraq, Iran en Turkije. Hij richtte in 2012 het netwerk op van Arab Leaders for Freedom and Democracy. Hij adviseerde liberale politici en partijen in Egypte, Libië, Tunesië en Syrië.

Koert Debeuf is vandaag directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe. Hij is ook Visiting Research Fellow aan het Centre for the Resolution of Intractable Conflict aan de Universiteit van Oxford. Voorheen was hij Europees kabinetschef van Guy Verhofstadt alsook diens speechschrijver en woordvoerder in de 16. Hij publiceert regelmatig artikelen in het binnen- en buitenland. Zijn recentste boek is Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring.

Op donderdag 16 februari 2017 komt Koert Debeuf naar het LVV om te spreken over:

“Heeft liberalisme in de Arabische wereld een toekomst ?”

Wij vergaderen deze keer in Gent in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief, Kramersplein 23. Aanvang: 19u00.

Vanzelfsprekend is er een vraag-en antwoordsessie die geleid wordt door Bert Cornelis, hoofdredacteur Volksbelang.

  • Datum: 16/02/2017
  • Uur: 19:00
  • Adres: NH Collection Brussel Centrum, (voormalig Atlanta Hotel), Adolphe Maxlaan 7, 1000 Brussel
  • Locatie: Brussel
  • Beschikbaarheid: Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Reservatie niet noodzakelijk
  • Share on Facebook
  • Bekijk ook het Facebook-event